grau, grâu, graul, grâul, graului, grâului, tehnologia, referat, referate, agricultura, protectia, plantelor, cereale, cerealelor,

LogIn   LogOut

Inregistrare


 

Graul

Importanta, biologie, ecologie

Importanta

Graul este una din cele mai importante plante alimentare, cultivata in peste 45 de tari, hranind 35 - 40 % din populatia globului.
Utilizarea principala este la fabricarea painii si a variatelor produse care se fabrica din faina.
in numeroase tari graul se utilizeaza si in hrana animalelor, prezentand fata de porumb urmatoarele avantaje:
- este mai bogat in substante proteice cu valoare nutritiva superioara celei din porumb datorita echilibrului dintre aminoacizi si absentei zeinei;
- continut mai ridicat in vitamine;
- productiile de graul sunt comparabile cu cele din porumb;
- costul graului este mai scazut comparativ cu al porumbului, fiind o cultura complet mecanizabila;
- in conditii de irigare, dupa grau se poate obtine a doua cultura;
- datorita rezistentei la factorii de mediu mai putin favorabili, arealul de cultura al graului este mai mare decat al porumbului;
- recoltandu-se devreme este o buna premergatoare pentru celelalte culturi, permitand efectuarea la timp a lucrarilor solului si aplicarii ingrasamintelor organice si a amendamentelor acolo unde sunt necesare, acumularii apei si a nitratilor;
- sistemul radicular fasciculat asigura o buna protectie contra eroziunii solului.
Taratele de grau sunt un furaj deosebit de valoros pentru tineret si vacile cu lapte, datorita bogatiei lor in proteina bruta (14 - 15 %) si hidrati de carbon (40 - 45 %).
Paiele de grau se utilizeaza in furajarea animalelor, la fabricarea celulozei si ca asternut pentru animale, obtinandu-se gunoiul de grajd.
Miristea ramasa dupa recoltat imbogateste solul in materie organica.

Compozitia chimica

Partile componente ale bobului de grau sub aspect morfologic sunt: embrionul 2,8 %, endospermul 82,4 %, stratul cu aleurona 8,3 % şi tegumentul 6,1 % (BROWER, 1970).
Compozitia chimica a cariopsei este prezentata in tabelul 1.2.1.
Substante extractive neazotate detin intre 61 - 75,8 % din care peste 90 % reprezinta amidonul, 2 - 3,5 % zahar şi 2,3 % dextrina.
Amidonul se gaseşte numai in endosperm, unde ocupa 87,5 %.
Substantele proteice sunt cele mai importante sub aspect nutritiv, de cantitatea şi calitatea lor depinzand calitatea fainii.
Amplitudinea continutului acestor substante este intre 8 - 24 %, in functie de specie, soi şi conditiile de vegetatie.
Cel mai ridicat continut il are Triticum durum, iar cel mai scazut Triticum turgidum.
Graul comun Triticum aestivum vulgare detine o pozitie ...


» De aici puteti descarca intreg materialul !
( pentru vizualizare , despachetati fisierul cu win-zip si deschideti cu World Office )

Acest material a fost realizat de Conf. Dr. Paul Pirsan Prodecan al Facultatii de Agricultura Timisoara !

 


  Copyright © Agronet Banat 2001 - 2003
designed by: eRstyle