Importanta, biologie, ecologie
Importanta
Boabele de orz sunt utilizate in alimentatia omului, furajarea animalelor si in
industria berii.
in regiunile inalte din Asia si Nordul Africii, orzul este principala cereala
panificabila.
Pentru imbunatatirea calitatii painii faina de orz se foloseste in amestec cu
cea de grau.
Din boabele de orz, prin prelucrare, se obtin diverse specialitati inlocuitori
de cafea, faina si siropuri de malt, utilizate in industria dulciurilor si
medicamentelor (DRAGHICI si colab., 1975).
in hrana animalelor, boabele de orz constituie un furaj concentrat valoros,
datorita continutului ridicat in hidrati de carbon si proteine. Valoarea
furajera a boabelor de orz este comparabila cu cea a boabelor de porumb, chiar
superioara acestora, datorita continutului mai mare in proteine.
Paiele de orz au o valoare nutritiva superioara celor de grau, ovaz si secara,
putand fi utilizate ca furaj fibros in hrana animalelor.
Orzul se poate cultiva si pentru furaj verde singur sau in amestec cu o
leguminoasa (borceag).
Borhotul de bere ce rezulta in procesul de obtinere a berii, este un furaj
lactogen valoros, utilizat in hrana vacilor pentru lapte.
in industria berii, orzoaica, datorita continutului mai redus in proteine,
constituie materia prima de baza, asigurand limpezirea mai buna si cresterea
extractului berii. Boabele de orz se folosesc ca materie prima si in industria
alcoolului, dextrinei, glucozei, etc.
Compozitia chimica
Compozitia chimica a boabelor de orz este influentata de factorul genetic si de
conditiile de mediu, inregistrandu-se varietati importante ale continutului de
proteina si amidon.
Orzul are un continut mai mare in proteina si mai redus in amidon, decat
orzoaica.
Continutul in proteina este favorizat de climatul cald si uscat, care scurteaza
perioada umplerii boabelor, determinand o cantitate mai mica de amidon
acumulata. De asemenea, ingrasamintele cu azot si fertilitatea ridicata a
solului maresc procentul de proteina, din boabe.
Orzoaica, utilizata in industria berii, trebuie sa aiba un continut in proteina
de 10 - 12 %, care se poate obtine in conditiile climatului umed si racoros, ce
favorizeaza acumularea amidonului, in detrimentul proteinei.
Boabele de orzoaica pentru bere trebuie sa fie mari (MMB 40 -48 g) uniforme, cu
o energie germinativa ridicata favorizand obtinerea unui malt de buna calitate.
Proteina orzului este saraca in argimina si triptofan, iar glicocolul, lizina si
metionina lipsesc.
Gluteina este foarte saraca sau lipsita de gluten, ceea ce explica insusirile
panificabile slabe ale fainii de orz (BiLTEANU si colab., 1983).
Continutul ridicat in celuloza, datorat paleelor care imbraca boabele, face
orzul mai putin recomandat in hrana pasarilor.
Boabele de orz nu contin vitaminele A si D. ...
» De aici puteti descarca intreg materialul !
( pentru vizualizare , despachetati fisierul cu win-zip si deschideti cu World
Office )
Acest material
a fost realizat de Conf. Dr. Paul Pirsan Prodecan al Facultatii de
Agricultura Timisoara !
|