Importanta, biologie, ecologie
Importanta
Graul este una din cele mai importante plante alimentare, cultivata in peste
45 de tari, hranind 35 - 40 % din populatia globului.
Utilizarea principala este la fabricarea painii si a variatelor produse care se
fabrica din faina.
in numeroase tari graul se utilizeaza si in hrana animalelor, prezentand fata de
porumb urmatoarele avantaje:
- este mai bogat in substante proteice cu valoare nutritiva superioara celei din
porumb datorita echilibrului dintre aminoacizi si absentei zeinei;
- continut mai ridicat in vitamine;
- productiile de graul sunt comparabile cu cele din porumb;
- costul graului este mai scazut comparativ cu al porumbului, fiind o cultura
complet mecanizabila;
- in conditii de irigare, dupa grau se poate obtine a doua cultura;
- datorita rezistentei la factorii de mediu mai putin favorabili, arealul de
cultura al graului este mai mare decat al porumbului;
- recoltandu-se devreme este o buna premergatoare pentru celelalte culturi,
permitand efectuarea la timp a lucrarilor solului si aplicarii ingrasamintelor
organice si a amendamentelor acolo unde sunt necesare, acumularii apei si a
nitratilor;
- sistemul radicular fasciculat asigura o buna protectie contra eroziunii
solului.
Taratele de grau sunt un furaj deosebit de valoros pentru tineret si vacile cu
lapte, datorita bogatiei lor in proteina bruta (14 - 15 %) si hidrati de carbon
(40 - 45 %).
Paiele de grau se utilizeaza in furajarea animalelor, la fabricarea celulozei si
ca asternut pentru animale, obtinandu-se gunoiul de grajd.
Miristea ramasa dupa recoltat imbogateste solul in materie organica.
Compozitia chimica
Partile componente ale bobului de grau sub aspect morfologic sunt: embrionul 2,8
%, endospermul 82,4 %, stratul cu aleurona 8,3 % şi tegumentul 6,1 % (BROWER,
1970).
Compozitia chimica a cariopsei este prezentata in tabelul 1.2.1.
Substante extractive neazotate detin intre 61 - 75,8 % din care peste 90 %
reprezinta amidonul, 2 - 3,5 % zahar şi 2,3 % dextrina.
Amidonul se gaseşte numai in endosperm, unde ocupa 87,5 %.
Substantele proteice sunt cele mai importante sub aspect nutritiv, de cantitatea
şi calitatea lor depinzand calitatea fainii.
Amplitudinea continutului acestor substante este intre 8 - 24 %, in functie de
specie, soi şi conditiile de vegetatie.
Cel mai ridicat continut il are Triticum durum, iar cel mai scazut Triticum
turgidum.
Graul comun Triticum aestivum vulgare detine o pozitie ...
» De aici puteti descarca intreg materialul !
( pentru vizualizare , despachetati fisierul cu win-zip si deschideti cu World
Office )
Acest material
a fost realizat de Conf. Dr. Paul Pirsan Prodecan al Facultatii de
Agricultura Timisoara !
|